the enclave at northcliff

In 2010, we partnered with a local developer who had acquired an undeveloped triangular shaped tract of land in East Dallas, with a park-like setting nestled under a canopy of mature trees, bordered by a church, a school, and the adjacent to a 1950’s neighborhood. We believed there was a market for unique, architect-designed, well-constructed, energy efficient homes, built at a price point that would makes sense for a speculative project and a potential buyer. The intent was to provide 3-4 such homes as an alternative to  investing in a new “tract” neighborhood. Each home would be of the quality and character that would complement the surrounding context of the adjacent established mid-century neighborhoods.    

The project would be known as “The Enclave at Northcliff”,  or “Ten201” (an acronym of the project, which was also the property’s physical address). The designs were to provide universal appeal and function, providing inherent flexibility to work with a variety of potential buyers, from young families, to single owners, to empty nesters. 

The first home, the Lawler residence was, was purchased prior to completion.. It’s  shallow pitched roof and floor to ceiling storefront is juxtaposed with a lower flat roof, clerestory and deep overhang. It’s primary palette is glass, steel, hardi-panel, stained ipe and manganese ironspot brick. We subsequently designed a small addition and freestanding art studio /carport.

The Ruschhaupt residence is the second of these homes.  Ross pre-purchased the home prior to construction, providing him the opportunity to be directly involved with the final layout , finishes and materials. While the home is relatively modest in both size and amenities, the open plan coupled with features like the entire wall of floor to ceiling butt-glazing in the main living space, interior masonry, and the front accent wall of Tennessee Crab Orchard ledgestone create a unique palette and environment.  The landscape and pool were designed by David Rolston of Dallas Gardens.

The two lots to the west were purchased in 2015, replatted to a single parcel, and  broke ground in the summer of 2018, thus moving toward completing this small complex.

CREDITS

Photography:                   Cliff Welch, AIA, Erin Dunn